10 Mart 2010 Çarşamba

Şehid Fethi Şikaki


Dr. Fethi sikaki Kimdir?

Dr. Fethi Sikaki 1951′de Gazze’nin Refah mülteci kampinda, Remle’den buraya iltica etmiS olan bir Filistinli ailede dünyaya geldi. Ilk ve orta ögrenimi dogum yeri olan Refah’ta tamamladiktan sonra Beir Zeit Üniversitesi’nde ögrenim gördü. Quds’te dört yil ögretmen olarak calistiktan sonra Misir’in Zekazik Üniversitesi’nde tip ögrenimi gördü. 1980′de buradan mezun olarak Quds’e döndü ve doktor olarak calismaya basladi. 1983′te isgal yönetimi tarafindan tutuklandi ve bir yil hapiste kaldi. 1986′da bazi arkadaslariyla birlikte Islami Cihad Hareketi’nin kaynagini olusturan Filistin’in Kurtulusu icin Islami Cephe’yi kurdu. Daha önce Islami anlayislari dolayisiyla el-Fetih’ten ayrilan bazi gruplar da bu cepheye katildilar.

Sonradan Islami Cihad Hareketi adini alan söz konusu cephenin kurucuları ideolojik yapilanmalarinda en cok Imam Hasan el-Benna, Seyyid Kutub ve Izzeddeen al Qassam’in fikirlerinden etkilenmislerdi. Imam Hasan el-Benna’nin Islam dünyasinda yeniden dirilis hareketini baslatmis önemli bir lider oldugunu, Seyyid Kutub’un da fikirleriyle ümmeti karsi karsiya oldugu sapmalar hakkinda uyardigini ve inanc konusunda aydinlattigini söylüyorlardi. Bu hareket kurulus merhalesinde Iran devriminden de etkilenmistir. Hatta hareketin kurucularinin basinda gelen ve sehid edildigi tarihe kadar da liderligini yürüten Dr. Fethi Sikaki, Iran’da Imam Humeyni’nin öncülügünde genis tabanli bir halk hareketinin basladigi dönemde: “Imam Humeyni, Islami Cözüm ve Alternatif” adli bir kitap yazmistir.

Dr. Sikaki, 1986′da, Filistin’in Kurtulusu icin Islami Cephe’yi kurmasindan kisa bir süre sonra ikinci kez tutuklandi ve dört yil hapis cezasina carptirildi. Ancak 1988′de Lübnan’a sürgün edildi. Orada bir yil kaldiktan sonra Suriye’nin baskenti Sam’a yerlesti. Qudslü bir hanimla evliydi ve dört cocuk sahibiydi.

Filistin Islami Cihad Hareketi’nin lideri Dr. Fethi Sikaki, Libya’daki Filistinlilerin sinir disi edilmesi isleminin durdurulmasi icin Kaddafi’yle görüsmede bulunmak üzere gittigi Libya’dan dönerken ugradigi Malta adasinda, 26 Ekim 1995 tarihinde, Zionist rejiminin cinayet sebekesi MOSSAD’in paralı katilleri tarafindan sehid edildi.

Filistin Islami Cihad Hareketi, Dr. Fethi Sikaki’nin sehid edilmesi olayiyla ilgili olarak yayinladigi bildiride saldirinin zionist Israil rejiminin cinayet sebekesi tarafindan gerceklestirildigine dikkat cekerek: “Saldirganlardan intikamimizi mutlaka alacagiz. Canilerin ayaklarinin altina ates serecegiz. Iktidarlarini hain pusular ve korkakca cinayetler üzerine oturtan ziyonist zalimlerin saltanatlarina mutlaka son verecegiz. Onları yaptıklarına pişman edeceğiz” denildi.
****
Dr.Fethi Sikaki Sehadet Yil Dönümümünden...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder